2018 m. balandžio 18 d., trečiadienis

Naujas šeimos narys

Ilgai laukėte, svajojote ir ruošėtės naujojo šeimos nario atvykimui? Štai išaušo ta diena. Šuniukas atvažiuoja!

Kaip pasiruošti šuns atvykimui ir tolimesniam, sklandžiam, gyvenimui kartu?

Ko reikia šuniukui?

Pirmąjį šuniuko kraitelį reikėtų pasiruošti dar prieš šiam atvykstant. Jums prireiks šių dalykų:

  • Antkaklis
  • Pavadėlis
  • Maisto dubenėliai
  • Maistas
  • Guolis
  • Žaislai
Apie antkaklį ir pavadėlį šnekėti daug nėra ką, tačiau patarimas būtų toks - pirkite kokybiškus daiktus ir planuokite į ateitį. Tobulas miesto šuns pavadėlio ilgis yra 2metrai. Antkaklį pirkite tokį kuris nebūtų išaugtas po mėnesio ar kelių. Atsižvelkite į šuns gabaritus, koks jis bus paaugęs, taip sutaupysite pinigų ir laiko vis ieškant naujo, didesnio. Nepirkite flexi tipo (slankiojančio) pavadžio, jei norite šuniuką nuo mažų dienų pratinti prie gražaus vaikščiojimo manieros, ypač jei šuniukas žada užaugti didelis.

Maisto dubenėliai taip pat gan įprastas dalykas, tačiau turi niuansų. Pirkite tokius, kurių aukštis reguliuojasi. Kol šuniuko kūnas formuojasi, nėra sveika valgyti ar gerti kaklą nulenkus žemyn, tad dubenėliai turi būti tokiam aukštyje, kad reikėtų tik palenkti galvą. Ir vėl žiūrėkit į ateitį, šiai dienai atrodantys didžiuliai indai, užaugus šuniukui bus pats tas. Užaugs jis greit, net nepastebėsit, o antrų dubenėlių pirkti nebereikės.





Maistas yra jūsų asmeninis pasirinkimas. Dažniausiai apie mitybos ypatumus jums bus paaiškinta dar veisėjų, bet jei konsultacijos nebuvo, pagalvokite kuo šersite šuniuką. Variantai keli - sausas maistas, RAW (žalia mėsa) ar BARF (žalia mėsa ir daržovės, vaisiai). Atlikite namų darbus ir pasidomėkite visomis maitinimo galimybėmis, pasirinkite jums priimtiniausią ir šuniui sveikiausią būdą.

Guolis. Guolis tai tokia lova kurioje miegos jūsų augintinis. Čia ir vėl siūlyčiau žvelgti į ateitį, nes šuniukas greit augs ir į pirmąjį "lopšį" gali greit nebetilpti, tačiau yra vienas niuansas. Jauni šuniukai dažniausiai atvyksta į namus dar turėdami pieninius dantis, kurie yra be galo aštrūs. Negana to, kai jie keičiasi į pastovius dantis, jie kliba, niežti dantenos ir dažniausiai šuo pasikaso būtent į savo guolį, tad iš jo greit lieka skutų krūva. Pagalvokite ko norite, galbūt jums priimtinesnis variantas pradžiai nusipirkti pigesnį, paprastą guoliuką, kurio bus negaila jei sudraskys. O galbūt nuspręsite pirkti iš karto tikrą suaugusio šuns guolį, tokiu atveju pirkite kuo tvirtesnės medžiagos ir tokį kurį galima skalbti. Beje, visad apžiūrėkite kaip pasiūtas guolis, svarbu, kad užtrauktukai būtų paslėpti, nes niekas nenori, kad mažasis padauža prarytų dalį, o gal ir visą, užtrauktuką.

Žaislų pasirinkimas didžiulis ir viskas priklauso tik nuo jūsų noro ir vaizduotės, tad pirkite kas tik jums patinka. Patarimas būtų tik vienas, nupirkite kelis "Kong" žaislus, ar jų tipo, kur galėsite pridėti maisto ir taip užimti šuniuką tuo metu, kai negalėsite jam skirti laiko. Šuniui tai bus užsiėmimas, nusiraminimas ir tuo pačiu dantenų pasikasymas. Svarbu, kad žaislai būtų saugūs, teisingai pasirinkite jų dydį.


Namų taisyklės 

Kiekvienam šuniui ir jo šeimininkui reikalingos taisyklės. Šeimoje turite nusibrėžti aiškias ribas, kas šuniui bus galima ir ko ne. Kuo aiškiau šuniukui parodysite kaip reikia elgtis, tuo paprasčiau ir patogiau gyvensite ateityje. 
Tai elementarūs dalykai - kur šuo miegos, ar galima lipti ant sofos, lovos, ar duodamas maistas nuo jūsų stalo, ar galima šokinėti ant žmonių ir pan.
Taisyklių laikytis turi visi šeimos nariai. Jei jūs nuspręsite šuns neleisti ant sofos, o vyras paslapčiomis leis, šuo būtinai tai užskaitys kaip leidimą lipti visada ir visur. O jūs būsite ragana kuri šaukia šuniui, kad ant sofos lipti negalima. Šuo šito dalyko nesupras, nes nėra aiškios taisyklės - tai galima ar ne, ko ji šaukia ant manęs???
Turėkite kantrybės, šuo vis bandys jus nurungti atkaklumo kovoje, tačiau turite nenusileisti, nes vieno jūsų nusileidimo pakaks, kad šuo suprastų - bandyti verta. Ir bandys. Visą gyvenimą. 
Ypač svarbu šeimininkams nesusigalvoti taisyklės "kol šuniukas mažas - viskas galima, o vėliau nebeleisim". Taip nebūna, nes šuniukas ir jo įpročiai formuojasi nuo pirmų dienų jūsų namuose, tad kas galima šiandiena, bus galima visada. Perauklėti būna labai labai sunku, daug lengviau teisingai išmokyti iš pat pradžių.
Aiškios taisyklės ir jų laikymasis sustatys viską į tinkamas vėžes - šuo bus laimingas sėdėdamas ant grindų, o jūs džiaugsitės švariais baldais.

Tualeto reikalai

Apie tualeto reikalus viską ko jums reikia sužinosite perskaitę šį straipsnį. Kaip ir rašyta aukščiau, tualeto taisyklių laikymasis taip pat yra be galo svarbus. Patys sau pasilengvinsit darbą pradėję mokyti manierų nuo pat jaunų šuniuko dienų.





Štai ir atvykau

Na ir štai mes jau namuose. Šuniukui gali būti kiek nedrąsu, todėl svarbu jam duoti erdvės. Tegu ramiai, be jūsų paskatinimo pašniukštinėja po namus, apsiuosto. Šuns gyvenime ką tik įvyko didžiausia kelionė, jis buvo atskirtas nuo brolių, sesių ir mamos, žinoma, kad jam nedrąsu. 
Apskritai visose gyvenimo situacijose, kai šuniukas jausis neužtikrintas, stenkitės jam duoti kuo daugiau laiko ir erdvės pačiam pažinti pasaulį, tegu lėtai, bet pats įbrenda į visus vandenis, nestumkit jo nuo lieptelio į gilumą. Per greitai įstumtas į tam tikras situacijas, šuo gali išsigąsti ir gintis, o vėliau tų situacijų (nors ten ir bus paprasčiausias nepažįstamo žmogaus paglostymas), gali bijoti visą gyvenimą ir jų vengti, loti, o gal net pulti.

Socializacija yra toks stebuklingas žodis tarp šviežiai "iškeptų" šeimininkų. Jis nereiškia nieko daugiau, tik supažindinimą su įvairiomis situacijomis, garsais, vaizdais, pojūčiais, kitais šunimis. Tai svarbus ir esminis dalykas šuns gyvenime.
Pirmieji 4mėnesiai tai laikas kai šuniukas viską, ko jam prireiks gyvenime, kraunasi sau į galvą. Tai laikotarpis, kada labiausiai formuojasi šuns charakteris, psichika. Šiuo laiku labai svarbu parodyti šuniui kas tas gyvenimas, kas vyksta mieste, kas tie dviračiai, automobiliai, žmonės, šunys, parduotuvės, ežerai, griaustinis ar kelionės. Tačiau visad turėkit omeny, kad čia svarbiau kokybė, nei kiekybė. Svarbu pasaulį rodyti teisingai (kaip jau minėjau, nestumti nuo tiltelio, o leisti pažindintis pačiam, savo tempu), sukelti teigiamas asociacijas, nuotaiką, kad niekas šuniuko negąsdintų, kad jo smalsumas būtų patenkintas ir iš to neįvyktų jokia trauma. 

Šis laikotarpis pats tinkamiausias laikas keliauti į šunų dresūros pamokas. Jei kas sakys, kad šuniukas per jaunas - ieškokit kitos mokyklos, nes jų žinios pasenusios ir metodai bus seniai atgyvenę. Keliaukit į "puppy" klases, grupinius užsiėmimus. Ten visi susirinkę bus tokie kaip jūs, išmoksite bendrauti, susipažinti su kitais šunimis, susirasit draugų, išmoksite komandų ir prisikrausite bagažą žinių kas per keturkojis su jumis apsigyveno, kaip jis mokosi, kaip jis mato gyvenimą ir kaip jį susikurti patogų ir smagų.

Renkantis dresūros mokyklą svarbu pasidomėti kokiais metodais šunys yra mokomi. Metodai keli - parodant šuniui ko mes iš jo norime arba fiziškai priverčiant šunį padaryti tai ko mes norime. 
Visiems pupiams sveikiausia būtų lankyti taip vadinamos "pozityvios dresūros" pamokas. Ten šuniukai mokomi mąstyti patys, jiems leidžiama klysti ir už tai nėra baudžiama. Ten nenaudojamos jokios korekcijos priemonės (smaugiantys ar "griežti" antkakliai, fizinė jėga ar pan.), o visko išmokstama žaidžiant, skatinant gerą elgesį skanėstais ir kuriant šuns/šeimininko ryšį, vienas kito supratimą.

O kad ryšys tarp šeimininko ir šuns atsirastų kuo greičiau, galite atlikti labai paprastą dalyką. Pirmiems trims mėnesiams palikite šuniui tik indelį su vandeniu, o tą skirtąjį maistui paslėpkite kažkur kur šuo nematys. Jokiu būdu nesakau, kad nereikia šuns maitinti. Maitinti reikia, tiesiog ne iš dubens, o iš savo rankų. Kodėl? Maitinant šunį iš rankų kuriamas šuniuko pasitikėjimas, jis junta jūsų kvapą, pratinasi prie jo, pratinasi prie rankų, supranta, kad jūs jį maitinate, kad jūs nesate grėsmė, o jūsų rankos nėra žaislai kuriuos reikia kandžioti. Vienoje rankoje laikykite maistą, kita paglostykit šunį, tegu supranta, kad maitintis nėr baisu, jūs neatėjot atimti šuns maisto. Neškitės maistą į lauką, kuo daugiau skirtingų erdvių aplankysit ir jose pavalgysit, tuo sveikiau šuns psichikai, nes tik atsipalaidavęs šuo gali ramiai valgyti bet kur ir bet kada. Stebėkite situacijas, kartais duokite mažą saujelę, kartais daugiau. Žaiskite su maistu, mokykitės komandų, tegu šuo mokosi maistą užsidirbti, tegu tai būna azartas, užsiėmimas. 

Higiena

Kol šuniukas mažas, jam visai negaila, kad jūs čiupinėsit jo ausis, dantis ar nagus, tad tai yra pats laikas supažindinti šunį su higieninėm procedūrom, nes niekas nenori šuns kuriam būtų neįmanoma nukirpti nagų ar apžiūrėti dantų, nes šis kanda.
Karts nuo karto vis apžiūrėkit šuns ausis, dantis, nagus, nepulkite jų valyti ar kirpti, užtenka tik paliesti. Svarbu, kad tie prisiliepimai nesukeltų šuniui diskomforto - nespauskite, nelaikykite per ilgai. Jausite patys, jei šuo nesipriešina, galite procedūras ir atlikti, lėtai ir švelniai, kad vėliau neliktų nuoskaudos ir šuo neįsivarytų traumos visam gyvenimui. Už procedūras visad apdovanokit skanėstais!


Paskutinis patarimas

Pažymėkite kiekvieną jums patikusį šuns elgesį ištardami žodį TAIP ir duodami skanėstą. Pirmieji kartai šuniui nieko nereikš, kas tas TAIP ir už ką skanėstas, bet besikartojant elgesiui šuo pradės suprasti, kad už tai ką jis padarė, buvo apdovanotas. O jei jau buvo apdovanotas, vadinasi tą elgesį reikia kartoti, nes tai patinka mano šeimininkui, o aš gaunu kažką skanaus.
Seka turėtų būtent tokia ir ne atvirkščiai: patikęs elgesys ➠ aiškiai tariamas TAIP ➠ skanėstas.


Gražių akimirkų su nauju šeimos nariu ir dažniau sakykite žodį TAIP!






2 komentarai:

  1. Sveiki, įsigijome pirma šuniuką, jam beveik 2 mėnesiai ir pas mus yra vos keletą dienų, tai kilo keletą klausimų, ką daryti, nes labai kandžiojasi, rankas, kojas, praeiti tiesiog neįmanoma kanda į koją, graužia stalo kojas, baldus, viską absoliučiai ką mato. Nors ir žaisliukų turi, bet neįsivaizduoju kaip atpratinti, stengiuosi parodyti, kad negalima, sakau fu.
    Kitas klausimas, kur tokio amžiaus šuniukas turi miegoti? Nes diena visai nieko, bet kai einam naktį miegoti pradeda inksti, pasidavė, leidom miegoti miegamajame, uzbarikadavom, kad labai nevaiksciotu bet palikom pakankamai erdvės. Atsibunda vėl viską graužia inkscia. Ne gana to, tamsoj nemiega. Tai ar pratinti kažkaip atskirai miegoti ar dar per maža?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, is aprasymo panasu, kad suo yra itampoje ir nemoka atsipalaiduoti. Viskas - kandziojimasis, daiktu grauzimas, nesugebejimas miegoti, inkstimas, rodo, kad suo isitempes. Tai nera lengvai sprendziama problema, tad siulyciau kreiptis i elgesio specialista, kuris jums aiskiai sudelios dienotvarke ir paaiskins, kaip mokyti suni nusiraminti :) internetu deja to neispresite.

      Panaikinti