2018 m. balandžio 24 d., antradienis

Siaubūnas narvas

Tas, kam kyla problemos dėl šuns elgesio, dažnai išgirsta klausimą - ar turite namuose narvą? Naujokai šeimininkai dažniausiai apie jį girdėję nebūna, o kai pagaliau supranta kas tai yra, nusprendžia, kad jau ko ko, bet narvo jų šuniui nereikia, savo šuns jie nekankins. Bet ar tikrai tai kankynė? O gal visai priešingai?

Kas tas narvas?

Trumpai tariant, narvas, tai lygiai toks pats šuns guolis, jo vieta, kur jis ilsisi, miega ar kramto visokius ilgai naikinamus kramtalus.
Vienintelis skirtumas tarp paprasto guolio ir narvo yra tas, kad šeimininkas gali savo šunį jame uždaryti, taip apribodamas šuns erdvę. Narvai yra įvairių dydžių, kad būtų lengvai pritaikomi bet kokių gabaritų šuniui. Dažniausiai jie metaliniai, turi dvi dureles ir yra sulankstomi, tad lengvai transportuojami.

Kodėl gali reikėti narvo?

Narvas padeda daugelyje gyvenimo atvejų. Pradedant nuo šuniuko jauno amžiaus, jis padeda išvengti nemalonių situacijų namuose - sugraužtų daiktų, išverstų spintų, įvairiose vietose prislėptų balučių ir kitų gamtinių dovanėlių. Taip pat padeda bet kokio amžiaus šunims, kuomet ribojant erdvę siekiama šuniui sukelti kuo mažiau streso likus vienam namuose, mokantis atsipalaiduoti, ramiai atsiskirti nuo šeimininko ir išmokti kokybiškai pailsėti.
Taip kad jei turite šunį, kuris sunkiai išbūna vienas, yra linkęs niokoti daiktus, loja dėl kiekvieno nugirsto krebštelėjimo ar yra sunkiai valdomas lauke - jums narvas tikrai puiki išeitis.

Nereikia bijoti

Iš karto noriu užbėgti už akių ir išteisinti narvą. Pats savaime jis nėra joks blogis. Teisingai prie narvo pripratintas šuo jame nejaučia jokio streso, jis įsivaizduoja tai lyg savo namą, tai jo tvirtovė kuriame jis ilsisi, susineša visus skanėstus, žaislus ir jūsų nuostabai - pats keliauja į jį miegoti ar leisti laiko. Juk jei būtų ten blogai, šuo nesirinktų ilsėtis būtent jame, ane?

Patarimai ieškančiam tinkamo narvo


Dažniausiai kylantis klausimas - kokio dydžio narvo reikia mano šuniui?
Dydis yra tinkamas tuomet, kai jūsų šuo:

  • gali narve atsistoti visu ūgiu
  • sėdėdamas galva nesiremia į "lubas"
  • gulėdamas ant šono gali laisvai ištiesti kojas ir šios nesiremia į grotas. 

Jei jūsų šuniukas dar jaunas, iš karto pirkite narvą kuris tiks jo suaugusio ūgiui.

Narvo grindys būtinai turi būti su plastmasiniu įdėklu. Jis reikalingas tam, kad šuo nejaustų diskomforto atsistojęs ant kiaurų grotelių ir dėl to, kad šeimininkui daug paprasčiau prižiūrėti narvo tvarką - ištraukėt, išsiurbėt, išplovėt ir dedat atgal - nereikia pačiam lysti į narvą ir pan.

Dvi durelės. Dažniausiai naudosite tik vienas iš jų, kitos bus amžinai uždarytos, bet turėti jas dvi yra patogu dėl to, kad norėdami pakeisti narvo vietą namuose, turėsite daugiau galimybių pritaikyti narvą savo interjero subtilybėse ir šuniui neteks vaikščioti iš ir į narvą pro kokį nepatogų tarpelį.

Narvas namuose

Narvas jūsų namuose gali stovėti bet kokioje jums patinkančioje vietoje. Yra šeimininkų kurie nepriima savo šunų į miegamuosius kambarius, tad puikiai galite įkurdinti šunį svetainėje ar pan. Jei norite, galite šuns narvą statyti ir miegamuosiuose kambariuose, galite ir virtuvėj ar kur tik panorėsit, tik žinokit vieną niuansą - jei narvą įsigijote dėl to, kad šuo prie jūsų per daug prisirišęs ir stresuoja jūsų nematydamas ar likęs vienas, visad sekioja iš paskos, būtų gerai narvą statyti ne tame kambaryje kuriame jūs miegate, t.y. naktinio miego metu jūs ir šuo turite būti skirtinguose kambariuose. Visa kita jūsų namų dekoras ir vaizduotė, kur kaip ir kodėl.

Atradus vietą namuose reikėtų pasirūpinti narvo jaukumu. Visos, išskyrus įėjimą, sienelės turi būti uždengtos. Šuo neturi matyti per jas, jis turi jaustis lyg oloj. Kuo mažiau matys, tuo jam bus ramiau. Kaip dekoruoti narvą - užduotis jūsų fantazijai. Paslėpus narvo metalinę dalį ir augintinis geriau jausis ir jūsų namai atrodys nepalyginamai gražiau (nei palikus narvą "pliką").
Į narvo vidų įdėkite šuns guolį. Jei turite seną, ant kurio yra šuns kvapo ir jis jau yra pratęs ant jo miegoti - puiku, šuo greičiau pripras prie pasikeitimų, o jei ne, tuomet įdėkite naujai įsigytą.


Pratinimas

Šunį pratinti prie narvo reikia po truputį, tai užima laiko, kantrybės ir tenka įdėti nemažai darbo.

!!Griežtai negalima iš karto ten įgrūsti šuns ir uždaryti!!

1 savaitė.
Pirmąją savaitę jūsų užduotis susieti kiek įmanoma daugiau gerų emocijų su narvu. Visą šuniuko maistą sumaitinkite būtent narve. Parodykit šuniukui, kad turite maistą, paberkite jo narvo viduje ir tegu šuo, būtinai pats, be jūsų pagalbos, įeina jo suvalgyti. Jei duodate kokių nors kramtalų ar Kong tipo žaislų, juos visus pateikite būtent narvo viduje. Visus žaisliukus dėliokite ten viduje. Šuo per pirmąją savaitę turi suprasti, kad viskas, kas yra skanaus ir smagaus atkeliauja būtent narve.
Jokiais būdais pirmąją savaitę narvo durų neuždarykite nė sekundei.
Nepamirškite šuns pagirti, paglostyti ir kitaip paskatinti kai šis pats rinksis užeiti į narvą (gal įlys pasiimti žaislo, gal pasmalsauti ar yra viduj kas skanaus - kiekvienas šuns užėjimas į narvą kai jis tokį sprendimą priėmė pats - turi būti pagirtas ir išglostytas).

2 savaitė.
Kai šuo jau žino, kad narvas yra kažkas smagaus, galime pradėti dirbti su durelių uždarymu. Pirmąjame etape pasiimame skanėstų, patys sėdamės prie narvo, parodom šuniui, kad turim kai ką skanaus ir parodom (ar duodam komandą VIETA), kad šis eitų į vidų. Šuniukui užėjus, uždarome dureles ir iš karto atidarome. Duodame skanėstą. Taip darome tiek kartų kiek mums atrodo, kad reikia, bet mažiausiai dvidešimt. Seka būtent tokia - šuniukas į vidų, dureles uždarom, iš karto atidarom, duodame skanėstą ir džiaugiamės šuniu. Ir vėl, ir vėl, ir vėl.
Kai jaučiame, kad galime ilginti laikotarpį iki 3sekundžių, vėl darome taip apt. Šuniukas į narvą, uždarom dureles, mintyse skaičiuojam iki trijų, atidarom ir duodam skanėstų. Vėliau, kai jaučiame, kad galime, ilginame uždarytą laiką iki 5 ar 10 sekundžių. Jauskite savo šunį ir jo kantrybę.
Labai svarbu, jei uždarius dureles šuo pradeda cypti, loti ar drąskyti duris - NEATIDARYKITE durelių. Šunys daro tai kas jiems veikia - jei norėdamas jūsų maisto uždeda leteną ant jūsų kelienio ir jūs jam už tai duodate gabaliuką savo maisto, jis visad dės leteną jums ant kojų. Jei šuo nori išeiti iš narvo ir dėl to cypia, loja ar drąsko duris, o jūs jas jam atidarote - jis visad kartos šį elgesį, nes šis elgesys jį išleidžia iš narvo - jis pasiekia jo norėjo. Šioje vietoje jūsų užduotis sulaukti ramybės, tylos ir tik tada atidaryti dureles, šunį paskatinti skanėstu. Tegu supranta, kad jį išleidžia TYLA.
Šiame etape taip mokykitės kelis kartus per dieną, skirdami sesijai apie 5-10min.
Vis dar nepaliekame šuns vieno narve uždarytomis durelėmis.

3 savaitė.
Jei jaučiate, kad šuo jau visai ramiai lieka tas sekundes ar minutes narve uždarytom durim, jūsų užduotis išeiti iš kambario ir palikti šunį uždarytą.
Lygiai taip kaip darėt pradžioje, turite elgtis ir dabar, tik išeiti iš šuniui matomos zonos ar tiesiog į kitą kambarį.
Parodote šuniui, kad eitų į narvą, uždarote dureles ir ramiai išeinate iš kambario. Šiame etape už durų jūs turėtumėt išbūti ir vėl 1, vėliau 3, 5 ar 10sekundžių, BET, jei jums palikus kambarį girdite, kad šuo cypia, loja (o jis greičiausiai taip ir darys, nes prašys jūsų sugrįžti), jūs NEGALITE grįžti atgal, kol šuo nenustos daryti ką daręs - atsiminkite šunį išleidžia TYLA. Sukaupiate visą įmanomą kantrybę, stovite ir laukiate, nekišate galvos ir nekalbinate šuns, tiesiog laukite kol nurims. Tik išgirstat tylą - grįžkite į kambarį, atidarykite dureles ir paskatinkite šunį.
Šiame etape mokykitės ir vėl po kelis kartus per dieną, skirdami tiek laiko kiek reikės, jog galėtumėt bent 10 sykių išeiti ir grįžti pas ramų šunį (kartais šuns lojimas ir maldavimai sugrįžti užtrunka, tad stoviniuot ir laukti gali tekti ilgokai).

4 savaitė.
Vis dar tęskite trečios savaitės mokymus, bet pradėkite šunį visada uždaryti nakčiai miegoti narve. Naktį šunis ima miegas, tad ilgai kovot jie nebūna pasiryžę. Uždarykite ir keliaukite visi miegoti. Ryte išleiskite šunį (stebėkite kokios emocijos yra šuo, jei jus išvydęs drąsko dureles ar cypia, sulaukite kol nusiramins ir nieko nedarys, nes turite išleisti ramų šunį) ir gyvenkite kaip gyvenę.
Jei šuo ramiai miega narve naktį ir jaučiatės užtikrintai palikę šunį kitame kambaryje, galite pradėti uždarinėti šunį ilgesniam laikui ir dienos metu. Norite išsiplauti grindis? Puiki proga šuniui eiti pasnausti narve kol jūs tvarkotės. Norite nueiti pusvalandžiui į parduotuvę? Puiki proga prikimšti Kongą ir palikti šunį uždarytą narve. Ir taip toliau.
Šiame etape patys jausite kiek gali jūsų šuo ir kiek jums patiems reikia, kad jis išbūtų narve, tad elkitės ir sprendimus priimkite savarankiškai.


Apibendrinant

Šuniui priprasti prie narvo nėra sudėtinga, jei viską padarote teisingai jūs, šeimininkai.
Svarbiausia jums yra neskubėti, nepervertinti savo šuns kantrybės, neperspausti ir viską daryti geriau lėčiau, bet užtikrintai. Skubėjimas šuniui gali narvą "sugadinti" visam gyvenimui.
Šuns cypimas ar lojimas mokymosi etapu yra visiškai normalus dalykas, kartais jo būna daugiau, kartais mažiau, tiesiog žinokite, kad tai toks mokymosi etapas, jis praeis.
Nedarykite klaidų, nepaskatinkite skanėstais, žvilgsniu, sugrįžimu ar išleidimu šuns kuris cypia, loja ar drąskosi, nes taip mokymosi laiką ištempsite dvigubai.
Visad kartokite sau - šunį iš narvo išleidžia jo ramybė.

Ir dar truputį apie miegą

Šuniukai, kurių amžius yra iki metukų, per parą turi miegoti apie 16-18val. Miegoti, tai toks miegas kaip kad žmonių miegas naktį, gilus, ramus, be prabūdimų ir kitokių trikdžių. Tik per tokį miegą šuo pailsi, tad neužskaitykite snaudimo, kai dėl bet kokio garselio šuo pašoka ir bėga kažkur kažko veikti. Kokybiško, gilaus miego turi būti apie 16-18val.
Suaugęs šuo turėtų miegoti maždaug 12-14val. per parą. Ir vėl, kalbame apie gilų miegą.
Jei šunys neišmiega šio laiko, jie kaip ir neišsimiegoję žmonės, būna irzlūs, pikti, greitai prarandantys kantrybę ir pan.
Tad pastebėkite savo šunis, ar jie išmiega jiems reikalingą laiką? Gal būtent miego trūkumas yra kaltas dėl jų nesivaldymo lauke, lojimo namuose ir pan.?

Tai užuomina į tai, kad būtent narvas gali jus išgelbėti - uždarote šunį nakčiai ir keletui valandų dienos metu - veikt nebus ką, už tai gerai ir kokybiškai pamiegos - o gerai pamiegojus dienos bus daug smagesnės tiek jums, tiek augintiniams.



Kilo klausimų? Mielai į juos atsakysiu komentaruose :)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą