2016 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Įdomu! Ką jie mato?




Šunys, kaip ir žmonės, turi dvi akis, mato tiek dieną, tiek naktį, tačiau ar žinote kuo skiriasi jų matomas vaizdas nuo mūsiškio? 
Kaip manot, ar šuo atpažintų jus pažvelgęs jums į veidą? 
Kodėl šuo loja tamsoje, nors jūs nematote nieko ant ko reikėtų loti?





Šunys nemato detalių

Šuo gyvena paprastesnį gyvenimą. Jei žmogus žvelgia kitam žmogui į akis, dažniausiai mato dar šimtus, aplinkui akis esančių, dalykų - ten spuogelis, ten apgamas, o ten štai dar ir randas matosi..plaukai pražilę, o dantys geltoni. Taip, taip..žmogaus priekabumas. Nėra ko pykti, žmogaus akis visas detales mato ir pastebi, tokia prigimtis. O ką mato šuo?


Žmogaus akimis                                  Šuns akimis
Šuo nemato mūsų smulkių trūkumų ir net ryškių bruožų. Žvelgiant jums į akis šuo labiau koncentruojasi į jūsų kvapą, judesius ir pagal tai jus atpažįsta. 
Ir ne tik jūsų veido detalių jie nemato. Visokie blizgūs, smulkučiai dalykėliai esantys ant jūsų drabužių, plaukuose ir pan., šuniui nė kiek neįdomūs, nes štai ką mato jis:

Žmogaus akimis
Šuns akimis
Ir net kaiminystėj gyvenantis geriausias jūsų šuns draugas, yra visai kitoks, žvelgiant šuns akimis. Ar atpažintumėt?

Žmogaus akimis                                      Šuns akimis


Kas pranašesnis tamsoje?

Turbūt kiekvienam iš mūsų yra tekę atsidurti situacijoje, kuomet vedžiojant šunį naktį lauke, šuo pradeda ant loti ant "nieko", tačiau taip užtikrintai, žiūrėdamas į vieną tašką, kad pradedat galvoti, gal jis tikrai ten kažką mato? Greičiausiai taip ir yra, jis kažką mato. 

Tamsiu paros metu jūsų šuo yra kur kas pranašesnis už jus. Paradoksas - jei dienos metu jūs buvote tas kuris matė visas smulkias detales, naktį viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Tamsoje esančios detalės, žvelgiant žmogaus akimis, susilieja ir pranyksta bendorje tamsioje dėmėje, o štai šunys pradeda matyti detales:
Žmogaus akimis
Šuns akimis
Ar matote? Tam tikroje vietoje, žvelgiant nuo viršaus į apačią žmogaus akimis, medžių apačiose mes matome tiesiog tamsią dėmę, o toje pačioje vietoje šunys dar mato siluetus, šakas ir aplaužytus medžius. Tad kodėl gi jis loja tamsoje?  

Bimas: - Ei, šeimininke, ten krūmuose kažkas tūno!
Šeimininkas:  - Kokiuose krūmuose? 


Spalvų pasaulis

Kaip gaila bebūtų, šuniškas pasaulis nėra toks margas ir spalvotas kaip mūsų. Spalvos, kurias mato šuo nėra tokios ryškios, o kai kurių atspalvių šuniška akis apskritai nemato.

Štai spektras, kuriame aiškiai matome atitikmenis - mūsų matoma raudona spalva, šuns akimis yra gelsvas atspalvis, o jei mes matome ryškiai violetinę - šuniui tai pilka spalva. 
Nepaisant to, šuo mato žymiai daugiau pilkų atspalvių nei žmogus. 



Manote, kad vaizdas liūdnokas? Anaiptol. Jei mes matome rudenį - raudonus, rudus, geltonus lapus, šuo tuo metu vis dar mato vasarą! Gal nėra jau taip blogai?

Žmogiškas ruduo
Šuniškas ruduo

O kaip manot, ar žolę matom vienodai? Anaiptol..
Žmogaus akimis                       Šuns akimis

Kieno žvilgsnis platesnis?

Šuns akys mato platesniu kampu nei kad žmonių. Galbūt šonuose matomas vaizdas nėra tiek detalus kiek priekyje, tačiau kampas gerokai platesnis.




Žvelgiant į panoraminį vaizdą, žmonių matymo laukas baigiasi ten kur prasideda juodi intarpai (patys kraštai), o štai šuniškas žvilgsnis apima ir juos:




Kas dar?

Šunys visai neliūdi dėl to, kad jų pasaulyje mažiau spalvų ar detalumo, nes kai kur vistik jie tikrai žymiai pranašesni už žmogų.

Norite žinoti kur? Štai:
  • Šunys žymiai geriau fiksuoja (ir mato detaliau) judančius objektus. Juos geba greitai pastebėti, sekti ir atpažinti.
  • Šunys turi nepalyginamai geresnę klausą. Žmogus girdi 20 - 20 000 Hz, o štai šuo 15 - 50 000 Hz. Ką dar gali geriau nei žmogus? Su kiekviena ausim gali girdėti ir fiksuoti atskirus garsus: jei šeimininkas kalba iš vienos pusės, o štai kiek toliau miške, iš priešingos pusės, sklinda kažkokie garsai, šuo puikiai klausys jų abiejų - vienu metu, tik skirtingomis ausimis.
  • Nosis. Uoslė. Štai kur stebuklingas šuns pasaulis. Kiekviena šuniška nosis, tai jų individualus spaudas (kaip žmogaus piršto antspaudas). Šuo užuodžia 10 000 kartų stipriau nei žmogus! Žmogus - maximaliai 6 mln. kvapų receptorių, šuo daugiau nei 300 mln. kvapų receptorių. Ar jaučiate skirtumą? Negana to, šunys geba užuosti emocijas, ligas ir net gi perspėti mus apie artėjančias stichijas - vėtras, potvynius ir pan., iš kvapo "perskaityti" visą istoriją - koks šuo pasižymėjo šioje vietoje, kada tai įvyko, ar tai buvo patinas ar patelė ir t.t.


1 komentaras:

  1. bet deja nera suns iprocio, kibimas uz drabuziu ir atpratinimas

    AtsakytiPanaikinti