2016 m. kovo 9 d., trečiadienis

Šuo lojikas



Šunys loja dėl daugybės priežasčių:

  • prašymas išvesti į lauką
  • dėmesio reikalavimas
  • reakcija į kažkokį bauginantį garsą
  • gynybinė pozicija atsidūrus nepatogioje situacijoje
  • noras kažką veikti
  • dėl džiaugsmo pasitinkant šeimininką
  • išsiskyrimo nerimas
ir dar daug kitų.


Jei turite problemų dėl šuns lojimo ir norite jas išspręsti, reikėtų suprasti kodėl šuo loja?

Įsivaizduokime situaciją - gyvename daugiabutyje, su ne itin kantriais kaimynais, kurie kaip specialiai nemėgsta šunų ir kiekvienas jūsų Bimo garselis juos erzina. Bimas to nežino ir visai nesivaldo, nes kiekvieną kartą išgirdęs skambutį į duris, jam sukyla visos įmanomos emocijos ir lojimas liejasi laisvai..

Kaimynų skundai pabodo. Bimą kas kartą pabarat - Ša, Bimai, loti negalima!, tačiau tai situacijos nė kiek negerina.


Ką daryt?

Pamėginkim suprasti šunį. Bimas:
- Iki šios akimirkos, kiekvieną kartą, kai išgirsdavau skambutį, žinojau, kad KAŽKAS įvyks - kažkas ateis į svečius, galbūt ten kažkas kažką atnešė, o gal šiaip kažkas bando įsibrauti į mano namus...tai aš loju. Išgirstu skambutį ir loju. Nesvarbu, ar už durų gera žinia ar bloga. Taip aš reaguoju, nes visą gyvenimą skambutis man reiškė, kad turiu reaguoti.

Puiku Bimai. Ačiū už komentarą.
- O kaip manai, jei aš nuo šiol, kiekvieną kartą, kai tu išgirsi durų skambutį, duosiu tau maisto, ar tau tokia mintis patiks? Ar eisi loti vistiek?

- Maistas visada gerai. Jei girdėsiu skambutį ir matysiu maistą, aš dar pagalvosiu ką man daryti - loti ar valgyti. Bet, šeimininke, mintis nebloga!

Supratę, kad visą gyvenimą Bimas turėjo asociaciją SKAMBUTIS = LOJU, pamėginkime ją pakeisti į SKAMBUTIS = VALGAU.

Nuo ko pradėti

Pasiimkite saują Bimo mėgstamų skanėstų. Parodykit jam, kad turite kažką skanaus. Prieikite prie durų ir pasisodinkite šunį. Jei turite namuose dvikojį kolegą, kuris galės jums padėti skambindamas į duris - puiku. Siųskite kolegą už durų ir paprašykite, kad jis, trumpai paspaustų durų skambutį.


  • Išgirdot skambutį (šuniui nespėjus suloti) - kartu su juo duokit šuniui skanėstą. (Šuo nieko nesuprato kas įvyko, bet skanėstą, žinoma suvalgė).



  • Pakartokim. 

Skambutis = skanėstas. (Bimas jau pradeda į jus įtariai žiūrėti, gal šeimininkui vistik pasimaišė protelis - duoda skanėstus už nieką)


  • Kartojam.

Skambutis = skanėstas. (Bimas po truputį pradeda suprasti žaidimo taisykles)

Priklausomai nuo šuns, tokį žaidimą pažaiskite vieną ar kelias dienas, tiesiog kurdami asociaciją - išgirdai skambutį ir nesulojai - gavai skanėstą.  Stebėkit, kada šuo supras kas čia vyksta ir eilinio pasiskambėjimo metu, išgirdęs skambutį jau labiau suksis į jus, o ne į duris, tam, kad suloti. Jei dėmesys jau į jus - puiku!

SVARBIAUSIA NEDUOTI SKANĖSTO JEI ŠUO SULOJO. Jei sulojo - ignoruojam ir nutraukiam pamoką (asociacija sulojai = žaidimas baigėsi), nusisukam ir nueinam nekreipdami dėmesio į šunį. Po kurio laiko pradedam viską iš naujo.

Keliaujam į sekantį etapą

Duodame Bimui valgyti tik mokymo nereaguoti į skambutį metu. Ne, jums tikrai nereikia laukti svečių kurie paskambins į duris tam, kad galėtumėt savo šunį pamaitinti, nors žinot, kad jie nei šiandien, nei rytoj, net nežada ateiti.
Kai turite laiko, skirkite jį tokiom pačioms pamokoms kaip ir su skanėstais, tiesiog tuo metu sumaitinkite visą šuns dienos maisto normą.
Kas svarbu šiuo momentu? Maisto šuo neturėtų gauti jokioje kitoje situacijoje.
Stipriname asociaciją SKAMBUTIS = MAISTAS.

Galūtinis tikslas

Visi šunys yra skirtingi, jei jaunuolis Bimas šias pamokėles puikiai suprato ir įsisavino per savaitę, Lesė, kuriai jau 10 metų ir ji visą gyvenimą lojo ant skambučio, tą patį išmokti gali per mėnesį ar kelis. Visa paslaptis - nenuleisti rankų ir laikytis nustatytų taisyklių. Visuomet turėkite omenyje - kuo stipresnis įprotis - tuo daugiau laiko reikės jo atsikratyti (panašiai kaip ir žmonėms, ane?).

Tikslas bus pasiektas tada, kai netikėtai suskambus skambučiui, šuo visu greičiu lėks pas jus pasiimti savo apdovanojimo, vietoje pradėjimo loti.
Kai taip įvyks - jūs pasiekėt savo tikslą ir galite nebemaitinti šuns (arba maitinti, čia jau jūsų pasirinkimas) kaip kad darėte per pamokėles.
Žinoma, pagirti šunį, paglostyti, pažaisti ar bet kaip kitaip parodyti jam, kad jis padarė kažką, kas jums labai patiko - būtina!

Tikslas SKAMBUTIS = MAISTAS pasiektas!


Tačiau skambutis, tai tik viena iš lojimo priežasčių, jų yra kur kas daugiau.
Norint išmokyti šunį neloti, net ir kitokioje situacijoje, dažnai galima pritaikyti šį aprašytą būdą, pvz.:

šuo loja žiūrėdamas pro langą - šuniui užlipus ant palangės ir pažiūrėjus pro langą, tačiau nesulojus - duodam skanėstą. Dar pažiūrėjo ir nelojo = skanėstas. Ir taip kiekvieną kartą pažiūrėjus ir nesulojus. Vėliau maitiname visą dienos normą už ramų, be lojimo, pažiūrėjimą pro langą. Asociacija RAMIAI ŽIŪRIU PRO LANGĄ = GAUNU VALGYT.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą